Yatırımcıların, kendi ticaret araçları ve stratejileri – özellikle de “risk yönetimi” stratejileri – ile birlikte kullanabilecekleri birçok farklı emir türü bulunmaktadır. Risk yönetimine destek olacak en popüler iki emir “Zarar Durdur/Limit” emirleri ile “Limit Giriş/Stop” emirleridir. “Zarar Durdur” emri, açık olan pozisyonunuzu, önceden belirlemiş olduğunuz seviyede kapatarak kaybınızın olduğundan daha da kötü bir hale gelmesini engeller. “Giriş” emri, sizi istediğiniz fiyattan piyasaya sokar. Şimdi lütfen benimle birlikte tekrar edin:

HER İŞLEME, ÖNCEDEN TANIMLANMIŞ BİR “ZARAR DURDUR” EMRİ İLE BAŞLAYACAĞIM.

Eğer hatırlamanızı ve kullanmanızı umduğumuz tek bir şey varsa o da bu mesajdır. Yeni başlayan bir Forex yatırımcısı olarak asıl hedefiniz büyük miktarlarda para kaybetmekten kaçınmaktır. Deneyimli bir yatırımcının ara sıra küçük kayıplar vermesi çok normaldir…bu doğru olarak işleyen iyi bir sistemdir. Büyük kayıplar vermekten kaçınmak için, lütfen tüm işlemlerinizi, doğru bir şekilde ayarlanmış “zarar durdur” emri ile koruyun.

a. Zarar Durdur Emri
Tacirler alım satım işlemlerinde daima “zarar durdur” emri kullanmalıdır. Bu, piyasa aleyhinizde ilerlediği takdirde pozisyonunuzun otomatik olarak kapatılacağı fiyattır. “Zarar durdur” emriniz, “en kötü” ihtimale karşı korumanızdır. Diğer bir deyişle, çok büyük bir kayıba karşı riskinizi en aza indirgemenize yardımcı olur. Eğer bu sizin “en kötü” ihtimaliniz ise, neden her zaman “zarar durdur” emri kullanmanız gerektiğini anlayacaksınız. Diyelim ki, size $1,000 Dolar’a mal olan bir alım satım işlemi yapıyorsunuz. Gerçek şu ki bazı işlemlerden para kaybedeceksiniz, zira her işlem kazançlı olamaz. Öyleyse, bu $1,000 Dolar’lık ticaret işlemine girerken, işlemin sizin istediğiniz yönde gitmediğine karar verip, çıkış yapmadan önce kaybetmeye hazırlıklı olduğunuz azami tutara karar vermelisiniz. Varsayalımki, $200 Dolar kaybettiniz ve piyasa sizin aleyhinizde hareket ederse çıkış yapmaya karar verdiniz (yani, pozisyonunuzun değeri $800 Dolar iken). Bu durum, “zarar durdur” emrinin – veya daha yerinde bir deyişle “bu işlemden defol git” emrinin – faydasını örnekle açıklayacaktır. (Çeşitli risk stratejileri hesabınızın büyüklüğüne göre ne kadar riske etmeniz gerektiği konusunda size rehberlik yapar, biz de bu konuyu daha sonra inceleyeceğiz).

Şimdi, piyasanın aleyhinizde hareket etmesi durumunda, manüel olarak işlemden çıkmak yerine neden “zarar durdur” emri kullanmanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Ne yazıkki pek çok yatırımcı, bu strateji yüzünden ticaret hesaplarını heba ettiklerinin farkına varmıştır. Birincisi, değişken piyasa hızla hareketlenip ticaret hesabınızın %50’sini sildiğinde siz, bilgisayarınızın başına bağlanmış olmayabilirisiniz (öğlen yemeğine gitmiş olabilirsiniz). Bana güvenin – bu olur. “Zarar durdur” kullanmanız için bir başka başlıca neden ise canlı işleme geçtiğinizde hesaba katılan duygularla alakalıdır.

Bana inanın ki kaybetmekte olan bir pozisyonu kapatmak inanılmaz bir disiplin gerektirir, çünkü sürekli olarak, ya piyasa tersine dönerse diye bir dakika daha beklemek istersiniz. Yavaş yavaş hesabınız yok olur. Baştan belirlenmiş bir “zarar durdur” emri ile işleme girerek, riskinizi kısıtlamış ve duygusallığı ortadan kaldırmış olursunuz. Bir “zarar durdur” emri tetiklendiğinde, belki biraz kaybetmiş olursunuz ama hesabınızda hala para kalmıştır ve savaşa devam edebilirsiniz. Bir ticareti, hesabınızın son kuruşuna kadar devam ettirmeyin. Para yönetimi hakkında ileride daha kapsamlı olarak konuşacağız, ama şimdilik şunu unutmayın: bir ticarete başlarken daima sezgisel olarak iyi bir noktada “zarar durdur” emri verin. Ve sıradan küçük kayıplarınızı sevmeyi öğrenin, çünkü onlar, ticaret sisteminizin düzgün olarak çalıştığının göstergesidir. Herhangi bir büyük kayıp ya psikolojinizin, ya da ticaret sisteminizin doğru şekilde işlemediğinin göstergesidir.

“Zarar durdur” emrinin iki türü “satış durdur” ve “alış durdur” emirleridir. “Satış durdur” emirleri bir uzun pozisyondan çıkmak için, “alış durdur” emirleri ise bir kısa pozisyondan çıkmak için kullanılır. Genellikle, “zarar durdur” emirleri, emir fiyatında tetiklenir; bununla birlikte eğer ki piyasa durdurma noktasını atlarsa, pozisyon bir sonraki mümkün olan en iyi fiyatta kapatılır.

b. Limit Emri
Kar alım emri yatırımcının, fiyat belirli bir seviyeye geldiğinde pozisyondan çıkış yapmak için kullanacağı emirdir. Mesela, GBP/USD’de (1.7750’den) uzun pozisyonda ise, pozisyonu 1.7800’de otomatik olarak kapatmak için limit emri vererek 50 pip kâr elde edebilir. Bu harika araç, oturmak, seyretmek ve beklemek gibi can sıkıcı işlerden kaçınarak belki de kâr hedefinize ulaşmanızı sağlar. Yukarıda bahsettiğimiz, “zarar durdur” emirlerine ilişkin duygulara benzer olarak, kâr hususunda da duygusal davranmamanız gerekir. Pek çok yatırımcı, kârlı pozisyonların bir anda tersine dönerek net zarara yol açtığına tanık olmuştur. Aç gözlülük pek çoğumuzu alt eder, aynen keder gibi: bazen, kârınızı alır ve fiyatların yükselmeye devam ettiğini görürsünüz, bu da kazancınızdan keder duymanıza yol açar. Bu zihinsel bariyeri aşmanız gerekir. Evet, belki daha fazla kazanabilirdiniz, ama dedikleri gibi, kâr ederek asla kimse kaybetmez.

Aşağıda verilen örnekte işlem, piyasa fiyatı olan 1.2402’den açılmıştır (alış emri). Zarar durdur emrine göre pozisyon, fiyat 1.2391’e düşmesi durumunda kapatılacaktır. Limit emrine göre ise pozisyon, fiyat 1.2407’ye geldiği takdirde kapatılacaktır.

c. Limit Giriş Emri
Limit giriş emirleri yatırımcıların, döviz kurunun, emrin verildiği seviyeye geriledikten sonra tekrar yükseleceğine inandıklarında verdikleri bir emir türüdür. Örneğin: USD/CAD kuru 1.2399/1.2402’dir. Burada, çiftin yukarı doğru seyretmesini bekliyorsunuz ama daha iyi bir fiyattan uzun pozisyon almayı tercih ediyorsunuz – fiyatların daha fazla yükselmeden önce 1.2394’e kadar gerileyeceğini tahmin ediyorsunuz. Böylece, 1.2394’ten 20 lot (100,000) USD/CAD için limit giriş alış emri veriyorsunuz. Satış fiyatı 1.2394’e ulaştığında, limit emri işleme koyulacak ve 20 lot USD/CAD, 1.2394’ten alınacaktır.

d. Stop Giriş Emri
Stop giriş emirleri yatırımcıların, döviz kurunun, emrin verildiği seviyeye ulaştıktan sonra daha da yükseleceğine inandıklarında verdikleri bir emir türüdür.

Örneğin:
USD/CAD kuru 1.2396/1.2399’dur. Şu anda 1.2396/1.2399’dan işlem gören USD/CAD çiftinin yükseliş trendinin devam edeceğini tahmin ediyorsunuz. Ayrıca, çiftin 1.2407 noktasını kırması halinde, en az 50 pip daha yükseleceğine inanıyorsunuz. Böylece, stop giriş emrinizi 1.2407’ye veriyorsunuz. Aşağıdaki şema farklı emir türlerini nasıl kullanacağınızı anlamanıza yardımcı olacaktır:

e. OCO Emri (Biri Diğerini İptal Eder)
İzsüren Durdur Emri, piyasa trendlerinde kayda değer bir düzelme veya değişiklik olması durumunda kazanç sağlayabilmenin yollarından biridir. Zarar durdur ile ilgili zaten konuşmuştuk – işleminizin otomatik olarak kapandığı nokta. “İzsüren durdur” emrinin güzelliği şudur ki fiyatlar açık olan pozisyonunuz yönünde ilerlemeye devam ettiği sürece, “izsüren durdur” emri fiyatları takip edecektir (sizin belirlediğiniz miktarda “iz sürer”). Bu da daha fazla kazanç sağlamanıza olanak tanır. Fiyatlar sonunda tersine döndüğünde “izsüren durdur” emri tersine dönmeyecektir, ve fiyatlar “izsüren durdur” emri noktasına geldiğinde pozisyonununuz kapanacaktır. “İzsüren durdur” emri piyasa fiyatlarını sizin önceden belirlediğiniz bir pip mesafesinden takip eder. Bu mesafeyi çok yakın olarak belirlememeye dikkat edin, zira bu, piyasanın doğal dalgalanmalarının da pozisyonunuzu durdurmasına sebep olabilir.

Örnek olarak, kararlarınızın çoğunun haftalık bilgilere dayandığı haftalık bir çizelgeye göre işlem yapıyor olabilirsiniz; “izsüren durdur” emriniz, aşağıdaki resimde gösterildiği şekilde, piyasayı Haftalık Swing Low değerinin hemen altından takip eder.